Onderdeel van logo Droom van Nederland
+ Voeg jouw Droom toe
Droom

Zorg voor natuur: Valkhof Voedselbos ipv Donjonpark

Dromer Wilde Marjolein
Locatie Lange Baan 2, Nijmegen-Centrum 
Sector Groen , Kunst en cultuur , Onderwijs , Wonen en bouwen

Wat?

Terug naar de middeleeuwen? Duurzaam en groen Nijmegen Green Capital 2018 bouwt een Valkhof Voedselbos (met of zonder Donjon)

Een voedselbos is een door mensen gecreeëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten.Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig

Voedselbossen zijn een vorm van permacultuur: een duurzame manier om te voorzien in voedsel, drinkwater, energie, huisvesting en sociale verbinding.

Valkhof Voedselbos geeft stadbewoners eten en natuurbeleving. Het voedselbos geeft Nijmegen het plezier terug van zelfvoorzienend en natuurbewust leven.

Het Valkhof Voedselbos is fantastisch gelegen op de stuwwal in het Nijmeegse Valkhofpark en in het aangrenzende Hunnerpark.

Het bos kent een hakhoutbos dat vooral in de lente pimpelpaars kleurt van alle bosbloemen.

Een sterk ontwikkelde mantel met inheemse struiken en kruiden wordt door begrazing en maaibeheer in groei gehouden.

Een heel divers insectenleven vol zeldzame vlinders .Een enorm divers systeem waarin vaste voedselplanten in een duurzaam steeds weerkerend geheel samengroeien. In wel zeven lagen.

Er wordt niet gespit, maar voortdurende bodembedekking houdt alles gezond. Verwacht zeldzame eetbare planten als nashi, japanse rozijnenboom, persimoen, kiwi, kweepeer, mispel, abrikoos en tientallen rassen kleinfruit in geuren en kleuren.
Eeuwig moeskool, brave hendrik, daslook, asperges en zelfs yamwortels vind je (als je goed zoekt) in deze jungletuin terug.

Een minimoestuin in potten en bakken.Grappige en sprankelend gezonde groenten binnen handbereik.Je leert hier alle kneepjes om het ook zelf te doen.

Eetbare bloemen fleuren het geheel op en ook de rest van het bos is vanalles van plan. Met een paddestoelentuin en composttoilet houden we de bodemvruchtbaarheid op peil. Permacultuur is meer dan tuinieren alleen!

De Nicolaaskapel fungeert als meditatieve ontmoetingsruimte. Een totaal door eetbare planten bedekte Donjon biedt educatie en informatie rondom voedselbossen, biologisch tuinieren/ boeren, wildplukken en permacultuur.


Klik hier voor meer informatie over VOEDSELBOSSEN


Waarom?

In de huidige tijd waarin commercie, beton, asfalt en steen het lijken over te nemen van de natuurlijke en zelfvoorzienende levensstijl die dateert uit de middeleeuwen, lijken mensen wereldwijd steeds meer vervreemd te raken van elkaar en zichzelf. Nijmegen kan die trend keren.

Het stadshart van Nijmegen Green Capital 2018 is een belangrijke plek van ontmoeting, uitwisseling en gemeenschapszin.

Op de plek waar de Middeleeuwen als geen ander herinnerd kunnen worden door de aanwezigheid van de prachtige Nicolaaskapel, en de Barbarossa ruïne, en waar men sinds jaar en dag genieten kan van zowel uitzicht als natuur , droom ik van een eetbaar Valkhofpark dat de stad voorziet en onderwijst in natuurlijk, vers en gezond , zelfverbouwd voedsel.

Waarom deze locatie?

Het Valkhof beheerst de skyline van Nijmegen, Green Capital 2018, vanuit Arnhem en Duitsland. Het door het Rijk drievoudig als monument beschermde Valkhofpark is de parel waarmee Nijmegen zich kan profileren niet alleen als Green Capital 2018 maar ook als stad van de toekomst.

Ongepaste inhoud? Meld het ons

Dromer:

Wilde Marjolein

jij zelf bent de natuur dus zorg er goed voor

Neem contact met mij op

Nieuws

Hulp gevraagd

Denk mee


Jouw tips en ervaringen zijn heel erg welkom. Je moet daarvoor wel eerst inloggen zodat we weten wie je bent.


Inloggen

Andere Dromen

over

Dromen in de buurt

Zij doen al mee!

Gemeente Nijmegen
Standvast Wonen